Wat is een HS code en waarom zijn ze belangrijk?

Als je bezig bent met internationale handel, heb je waarschijnlijk de term HS code wel eens gehoord. Lees verder om erachter te komen waarom ze belangrijk zijn!

Kenny Lipman
June 21, 2024

Wat is een HS Code?

HS code staat voor Harmonized System code. Het is een wereldwijd gestandaardiseerde systeem voor de classificatie van goederen die internationaal worden verhandeld. Dit systeem wordt beheerd door de Wereld Douane Organisatie (WDO) en wordt gebruikt door douaneautoriteiten over de hele wereld om producten te identificeren en te classificeren.

Een HS code bestaat uit 6-10 cijfers. Elke 2 cijfers representeert een categorie aan goederen. Zo kan de douane een product nauwkeurig categoriseren.

Waarom is een HS Code belangrijk?

  1. Vertragingen voorkomen: Douaneautoriteiten gebruiken HS codes om te bepalen welke belastingen, rechten en andere handelsbeperkingen op een product van toepassing zijn. Zonder de juiste HS code kan je zending worden vertraagd of zelfs geweigerd.
  2. Kostenbepaling: De HS code helpt bij het berekenen van invoerrechten en andere belastingen. Als je de verkeerde code gebruikt, kun je te veel betalen of, erger nog, in problemen komen met de douane. Bekijk hier onze gratis tool die je helpt met het bepalen van de invoerrechten, BTW & andere douanekosten.
  3. Handelsstatistieken: Overheden en internationale organisaties gebruiken HS codes om handelsstatistieken bij te houden. Dit helpt bij het begrijpen van handelspatronen en het maken van economische beslissingen.

Hoe vind je de juiste HS Code?

Het vinden van de juiste HS code kan soms een uitdaging zijn, maar hier zijn een paar stappen om je te helpen:

  1. Gebruik online tools: We hebben een gratis HS code tool gemaakt, waarmee je binnen 10 secondes de juiste HS code kan vinden voor jouw product.
  2. Vraag het je logistieke dienstverlener: Veel logistieke dienstverleners hebben experts in dienst die goed bekend zijn met HS codes. Zij kunnen je helpen om de juiste code voor je producten te bepalen.
  3. Controleer eerdere documenten: Als je eerder vergelijkbare producten hebt geïmporteerd of geëxporteerd, kun je de HS codes op oude facturen of douane documenten controleren. Dit kan een handige referentie zijn.

Douanekosten berekenen

Met de juiste HS code, de waarde van de goederen en de landen van verzending en aankomst kun je de douanekosten gratis binnen 10 secondes berekenen met onze douanerechten tool!

Conclusie

HS codes zijn essentieel voor de internationale handel. Ze zorgen voor een gestroomlijnde en efficiënte afhandeling bij de douane, helpen bij het nauwkeurig berekenen van belastingen en rechten, en dragen bij aan betrouwbare handelsstatistieken.

Door de juiste HS code te gebruiken, kun je problemen met de douane vermijden en ervoor zorgen dat je goederen snel en zonder problemen op hun bestemming aankomen.

Wat kun je doen als je de juiste HS code niet kan vinden?

Heb je nog vragen of hulp nodig bij het vinden van de juiste HS code? Neem dan contact op met onze klantenservice via de chat of door te bellen naar +31 85 130 42 12 . Je kunt ook een mail sturen naar forwarding@cargomate.nl.

Onze experts staan klaar om je te helpen! 💪🏼

window.Intercom('boot', { app_id: 'ozy0cl8a' });