Multimodaal Transport: Wat Is Het En Wat Zijn De Voordelen?

Als je op zoek bent naar een efficiënte manier om goederen te vervoeren, heb je vast wel eens gehoord van multimodaal transport. Maar wat betekent

Kenny Lipman
April 26, 2023

Als je op zoek bent naar een efficiënte manier om goederen te vervoeren, heb je vast wel eens gehoord van multimodaal transport. Maar wat betekent dit eigenlijk en wat zijn de voordelen ten opzichte van intermodaal transport? In deze blogpost leggen we het uit en geven we je waardevolle informatie over multimodaal transport.

Wat is multimodaal transport?

De betekenis van multimodaal transport is het vervoeren van goederen via meerdere vervoersmiddelen, zoals vrachtwagens, schepen, treinen en vliegtuigen. Hierbij worden de verschillende vervoersmiddelen op een gecoördineerde manier gebruikt, zodat de goederen zo efficiënt mogelijk van punt A naar punt B worden vervoerd en het transport zo vloeiend mogelijk verloopt. Als jij een zending vanuit China naar Nederland wil vervoeren, kun je simpelweg niet alleen gebruik maken van een schip of vliegtuig. Je hebt dan ook weg- en of treintransport nodig.Het grote voordeel van multimodaal transport is dat het mogelijk is om de sterke punten van verschillende vervoersmiddelen te combineren. Zo kan bijvoorbeeld het snelste vervoersmiddel worden gebruikt voor het eerste deel van het traject, terwijl het goedkoopste vervoersmiddel kan worden gebruikt voor het laatste deel van het traject. Daarnaast maak je gebruik van de meest voorkomende routes, waardoor het transport zo goedkoop mogelijk is. Een vlucht van Shenzhen naar Amsterdam is bijvoorbeeld een veelvoorkomende route. Een vlucht van Shenzhen naar Groningen, of Rotterdam, is veel minder voorkomend en dus minder efficiëntere transportroute.

Verschil tussen multimodaal en intermodaal transport

Bij intermodaal transport blijven de goederen tijdens het gehele transport in één laadeenheid, zoals een container. Hierdoor kan de laadeenheid van het ene vervoersmiddel naar het andere worden overgezet, zonder dat de goederen tussentijds worden overgeladen. Dit zorgt voor minder handelingen, minder fouten en een snellere doorvoer.Bij multimodaal transport kunnen de goederen tussentijds worden overgeladen van het ene vervoersmiddel naar het andere. Dit zorgt voor meer flexibiliteit, omdat er gebruik kan worden gemaakt van de sterke punten van verschillende vervoersmiddelen. Hierdoor kan het transport efficiënter worden uitgevoerd en kunnen er kosten worden bespaard.Voordelen van multimodaal transportNu we weten wat multimodaal transport is, kunnen we kijken naar de voordelen ten opzichte van intermodaal transport.

1. Efficiëntie

Multimodaal transport maakt gebruik van de sterke punten van verschillende vervoersmiddelen. Hierdoor kan het transport efficiënter worden uitgevoerd dan bijvoorbeeld alleen wegtransport of alleen spoortransport. Dit zorgt voor lagere kosten en kortere doorlooptijden.Een voorbeeld waaruit blijkt dat multimodaal transport efficiënter is dan intermodaal transport, is het vervoeren van goederen vanuit Azië naar Europa. Bij intermodaal transport wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van zeecontainers die vanuit de haven naar een intermodaal platform worden vervoerd, waar ze vervolgens worden overgeladen op treinen die naar het binnenland rijden en van daaruit verder worden vervoerd met vrachtwagens.Bij multimodaal transport daarentegen, kunnen verschillende transportmodi worden gecombineerd om het proces nog efficiënter te maken. Zo kan er bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van zeevracht, gecombineerd met luchtvracht of binnenvaart, om de goederen sneller en goedkoper te vervoeren. Op deze manier kan de transporttijd worden verkort en de kosten worden verlaagd, wat een duidelijk voordeel is ten opzichte van intermodaal transport.Bij Boloo Forwarding maken we bijvoorbeeld veelvuldig gebruik van de methode om consolidatiecontainers te versturen. Deze methode houdt in dat we verschillende goederen van bedrijven consolideren en in dezelfde container stoppen. Hierdoor zijn processen in de havens sneller, omdat alle goederen in een container geboekt door Boloo Forwarding, behoren tot een bedrijf wat klant is van Boloo Forwarding. Hierdoor hoeft de container niet in de haven gesplitst te worden, maar kan de volledige container direct naar ons warenhuis in Nederland, wat enorm veel administratieve rompslomp en tijd scheelt. In het warenhuis in Nederland splitsen wij de container, zetten we de goederen op pallets en versturen deze op naar onze klanten. Hierdoor kan iedere Boloo Forwarding klant optimaal gebruik maken van deze efficiënte methode van multimodaal transport.

2. Flexibiliteit

Bij multimodaal transport is er meer flexibiliteit in de keuze van vervoersmiddelen. Hierdoor kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor een sneller vervoersmiddel als de levering op korte termijn moet plaatsvinden.Een voordeel is dus dat het kan helpen bij het verhogen van de flexibiliteit van het transportproces. Door verschillende transportmodi te combineren, kunnen bedrijven een flexibelere transportroute creëren en beter inspelen op veranderingen in de vraag en aanbod van de markt.Bijvoorbeeld, als een bedrijf goederen moet vervoeren naar een afgelegen locatie, kan het gebruik maken van een combinatie van luchttransport en wegtransport. Dit kan helpen om de flexibiliteit te verhogen, omdat luchttransport snel is, terwijl wegtransport meer flexibiliteit biedt om goederen af te leveren op specifieke locaties.

3. Kostenbesparing

Multimodaal transport kan leiden tot kostenbesparingen. Door gebruik te maken van verschillende transportmodi kunnen goederen sneller en goedkoper worden vervoerd. Dit kan leiden tot lagere transportkosten en lagere logistieke kosten.Een voorbeeld van het voordeel van multimodaal transport is dat het kan helpen bij het verminderen van transportkosten. Door verschillende transportmodi te combineren, kunnen bedrijven efficiëntere transportroutes vinden en daarmee kosten besparen. Bijvoorbeeld, als een bedrijf goederen moet vervoeren van Nederland naar Spanje, kan het gebruik maken van een combinatie van wegtransport en zeetransport. Dit kan helpen om de kosten te verlagen omdat wegtransport relatief duur is, terwijl zeetransport minder snel is, maar minder kostbaar.

4. Minder afhankelijkheid van één vervoersmiddel

Door gebruik te maken van meerdere vervoersmiddelen, is er minder afhankelijkheid van één vervoersmiddel. Hierdoor is er minder kans op vertragingen of uitval van het transport, wat de betrouwbaarheid van het transport vergroot.

5. Milieuvriendelijk

Multimodaal transport kan bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Door bijvoorbeeld vrachtwagens en schepen te combineren, kan er een efficiëntere belading plaatsvinden en kunnen er minder transportbewegingen nodig zijn. Hierdoor wordt er minder brandstof verbruikt en worden er minder schadelijke stoffen uitgestoten.Een voorbeeld van het voordeel van multimodaal transport is dat het kan helpen bij het verminderen van de impact op het milieu. Door verschillende transportmodi te combineren, kan het transportproces duurzamer worden gemaakt. Bijvoorbeeld, als een bedrijf goederen moet vervoeren van de haven in Nederland naar een distributiecentrum in Zwolle, kan het gebruik maken van een combinatie van binnenvaart en wegtransport. Dit kan helpen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, omdat binnenvaart minder vervuilend is dan wegtransport.

Nadelen van multimodaal transport

Nu we weten wat de voordelen van multimodaal transport zijn, kunnen we kijken naar de nadelen ten opzichte van intermodaal transport.

1. Complexiteit

Multimodaal transport kan complex zijn en vereist een goede coördinatie tussen de verschillende transportmodi. Daarnaast kan het transportproces worden beïnvloed door weersomstandigheden en andere factoren die buiten de controle van het bedrijf liggen.

2. Hogere transportkosten

Een ander nadeel is dat multimodaal transport soms hogere kosten met zich meebrengt dan bijvoorbeeld een rechtstreekse verzending via één transportmodus. Bij multimodaal transport moeten verschillende partijen samenwerken en soms moeten er extra handelingen worden verricht, waardoor de totale transportkosten hoger kunnen uitvallen.

3. Gevaarlijke stoffen

Een voorbeeld waaruit blijkt dat multimodaal transport nadelen kan hebben, is het vervoeren van gevaarlijke stoffen. Bij het vervoeren van gevaarlijke stoffen moeten er strikte veiligheidsvoorschriften worden gevolgd, en moeten er soms extra maatregelen worden genomen om de veiligheid te waarborgen. Bij multimodaal transport moeten deze veiligheidsvoorschriften en extra maatregelen worden gevolgd voor elke transportmodus, wat kan leiden tot extra kosten en uitdagingen

4. Bederfelijke goederen

Een ander voorbeeld is het vervoeren van bederfelijke goederen, zoals voedsel. Bij multimodaal transport moeten er vaak extra maatregelen worden genomen om de temperatuur te controleren en ervoor te zorgen dat de goederen in goede staat blijven tijdens het transport. Ook hierdoor kunnen de totale transportkosten hoger uitvallen dan bijvoorbeeld bij een rechtstreekse verzending via één transportmodus.

Conclusie

Na het afwegen van de voor- en nadelen van multimodaal en intermodaal transport, lijkt multimodaal transport de beste keuze te zijn voor bedrijven die efficiëntie en flexibiliteit willen combineren. Hoewel intermodaal transport een goede optie kan zijn voor het vervoeren van grote hoeveelheden goederen over lange afstanden, biedt multimodaal transport meer voordelen op het gebied van snelheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid.Multimodaal transport maakt gebruik van verschillende transportmodi, waardoor bedrijven kunnen profiteren van de specifieke voordelen van elke transportmodus. Bovendien zorgt multimodaal transport voor meer flexibiliteit en kan het helpen om de risico’s van vertragingen en operationele uitdagingen te verminderen.Bovendien kan multimodaal transport bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Door deze voordelen is multimodaal transport een aantrekkelijke optie voor bedrijven die op zoek zijn naar een efficiënte en duurzame manier om goederen te vervoerenNatuurlijk zijn er ook enkele nadelen aan multimodaal transport, zoals hogere kosten en veiligheidsuitdagingen bij het vervoeren van gevaarlijke stoffen. Bedrijven moeten deze nadelen echter afwegen tegen de voordelen en bepalen wat het beste past bij hun specifieke behoeften.Al met al lijkt multimodaal transport een goede keuze te zijn voor bedrijven die op zoek zijn naar een efficiënte en duurzame oplossing voor hun logistieke behoeften. Door het combineren van verschillende transportmodi, kunnen bedrijven profiteren van de voordelen van elk van hen en zo hun logistieke processen optimaliseren.

window.Intercom('boot', { app_id: 'ozy0cl8a' });